DOEL CRANIOSACRAAL THERAPIE

Lichaam als eenheid

Het lichaam kan gezien worden als een eenheid. Alle structuren ervan zijn direct of indirect verbonden door bindweefsel. Bindweefsel zorgt voor stevigheid en bescherming. Om goed te kunnen functioneren is echter tevens beweeglijkheid nodig.

Natuurlijk herstel

Natuurlijk herstel ziet u bijvoorbeeld bij de genezing van wondjes.
Om goed te herstellen moeten beweging en rust elkaar voldoende afwisselen.
In de topsport bijvoorbeeld wordt naast krachttraining gewerkt aan souplesse en is de herstelfase net zo belangrijk als de trainingen zelf.

Verstoord herstel

Fysieke of psychische problemen, zoals bij ziekte, trauma's of operaties, kunnen het evenwicht binnen het lichaam verstoren. De beweeglijkheid van het bindweefsel kan hierdoor negatief beïnvloed worden.
Wanneer er onvoldoende ruimte is voor herstel, kan de natuurlijke genezing vertraagd of verhinderd worden. Het lichaam kan proberen dit te compenseren door aangepaste houdingen en bewegingen of een verhoogde basisspanning. We kunnen blijven functioneren, maar herstellen onvoldoende of krijgen er zelfs klachten bij.

Ondersteuning van herstel

Ontspanning van restricties (spanningen) binnen het bindweefselsysteem, maar ook algemene ontspanning wordt bevorderd. Systemen als ademhaling, bloedsomloop en zenuwstelsel kunnen beter functioneren en samenwerken.

Terug naar Craniosacraal therapie